Zespół Szkół T-W na EKOGALI
Wszystko, co ekologiczne służy zdrowiu.
Co roku Związek Stowarzyszeń Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego w Świlczy jest współorganizatorem imprezy promocyjno-handlowej i edukacyjnej, jednej z największych tego typu w Polsce, a nawet Europie Wschodniej.
W dn. 29 – 31 V 2015 r. w rzeszowskiej Hali „Podpromie” odbywała się już IX edycja Międzynarodowych Targów Produktów i Żywności Wysokiej Jakości EKOGALA 2015.
Istotą Targów jest nie tylko degustacja, popularyzacja, promocja, ogólnie mówiąc, zdrowej żywności, ale również promocja Podkarpacia, pokazania bogactwa kulinarnego i kulturowego regionu.
Zespół Szkół Techniczno - Weterynaryjnych w Trzcianie, a zwłaszcza jego Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych od kilku lat, również podczas targów wykorzystuje swoją szansę i promuje się.
Zboża i kasze - to był nadrzędny temat tegorocznej EKOGALI.
Młodzież i nauczyciele, na zasadzie wolontariatu przez 3 dni obsługiwali zwiedzających i kupujących. Promowali szkołę i gminę. A co m.in. serwowali?
Żywność ze zbóż i kaszy: ekologiczne ciasteczka owsiane, ciasteczka orkiszowe z owocami goi, roladę łososiowo – szpinakową oraz sałatkę piękności z miodem i płatkami owsianymi. Młodzież Technikum przygotowywała je pod kierunkiem nauczycielek przedmiotów zawodowych: Aleksandry Bieszczad-Ochał i Agaty Paśko.
Informujemy, że uczennica II kl. naszego Technikum Agata Potwora w konkursie na prezentację multimedialną pt. ”Prozdrowotne walory produktów zbożowych” zdobyła drugą nagrodę.
Ludwika Oleksak