Sesja popularno-naukowa "Wartości smakowo-odżywcze potraw z mięsa baraniego i jagnięcego"
W środę 24.09.2014r. punktualnie o godzinie 10.00 w sali widowiskowej Gminnego Centrum Kultury Sportu i Rekreacji w Świlczy z siedzibą w Trzcianie dyrektor ZST-W - mgr inż. Janusz Jakubek rozpoczął sesję popularno-naukową.
Temat spotania dotyczył „Wartości smakowo-odżywczych potraw z mięsa baraniego i jagnięcego”- mówi współorganizator pani mgr inż. Agata Paśko.
Sejsja była podsumowaniem innowacji pedagogicznej pn. „Potrawy z baraniny w kuchni tureckiej i polskiej” w ramach programu ”Podkarpacie stawia na zawodowców” oraz stażu zagranicznego, w którym wzięli udział uczniowie z Technikum Żywienia i Usług Gastromomicznych wraz z opiekunami.
Młodzież, która w czerwcu 2014r. wyjechała na staż do partnerskiej szkoły IMKB.GMK ANADOLU OTELCILIK VE TURIZM MESLEK LISESI w Konya, (Turcja) przygotowała prezentacje multimedialną pt.” Aż tam nas poniosło ze stażem”. Opowiedzieli o tym, czego się nauczyli oraz doświadczyli w czasie pobytu za granicą . Słuchacze mieli okazję dowiedzieć się wszystkiego na temat sposobów przyrządzania potraw z kuchni tureckiej między innymi Islim Kebab, Lamb Shank.
Uczestnicy sesji wysłuchali również referatu pani Aleksandry Bieszczad- Ochał na temat „ Właściwości odżywczo-smakowych mięsa jagnięcego i baraniego”.
W ramach rewizyty na spotkanie przybyli także nauczyciele ze szkoły partnerskiej. Suat Ozturk zaprezentował receptury tureckich potraw regionalnych z wykorzystaniem mięsa baraniego.
Rangę konferencji podnieśli zaproszeni gości, którzy z uwagą przysłuchiwali się wszystkim referującym. W gronie tym znaleźli się: pan Jacek Wojtas – Kurator Oświaty, Starosta Rzeszowski - pan Józef Jodłowski, Wicestarosta Rzeszowski - pan Marek Sitarz, Naczelnik Wydziału Spraw Społeczno-Oświatowych - pan Adam Kozak, Kierownik Projektu „Podkarpacie stawia na zawodostwo” - pani Małgorzata Dźwierzyńska, Dyrektorzy szkół powiatowych oraz gastronomiczych, a także wielu znamienitych gości.
Na zakończenie odbyła się demonstarcja i degustacja wszystkich przygotowanych zgodnie z tradycyjnymi przepisami potraw.
Jesteśmy przekonani, że Konferencja stanowiła źródło rzetelnej wiedzy z zakresu przygotowania potraw z mięsa baraniego i jagnięcego, a wizyta gości w Zespole szkół Techniczno – Weterynaryjnych w Trzcianie zapewniła wszystkim uczestnikom satysfakcję oraz niezapomniane wrażenia.