Zespl Szkl Techniczno-Weterynaryjnych w Trzcianie k.Rzeszowa

Szkoła w rankingach

Kierunki kształcenia

Projekty i staże

Sesja popularno-naukowa "Wartości smakowo-odżywcze potraw z mięsa baraniego i jagnięcego"

W  środę 24.09.2014r. punktualnie o godzinie 10.00 w sali widowiskowej  Gminnego Centrum Kultury Sportu i Rekreacji w Świlczy z siedzibą w Trzcianie  dyrektor ZST-W - mgr inż. Janusz Jakubek  rozpoczął sesję popularno-naukową.

Temat spotania dotyczył „Wartości smakowo-odżywczych potraw z mięsa baraniego i jagnięcego”- mówi współorganizator  pani mgr inż. Agata Paśko.
Sejsja była podsumowaniem  innowacji pedagogicznej pn. „Potrawy z baraniny w kuchni tureckiej  i polskiej” w ramach programu ”Podkarpacie stawia na zawodowców” oraz stażu zagranicznego, w którym wzięli udział uczniowie z Technikum Żywienia i Usług Gastromomicznych wraz z opiekunami.
 Młodzież, która w czerwcu 2014r. wyjechała  na staż do partnerskiej szkoły  IMKB.GMK ANADOLU OTELCILIK VE TURIZM MESLEK LISESI w Konya, (Turcja) przygotowała prezentacje multimedialną pt.” Aż tam nas poniosło ze stażem”.  Opowiedzieli o tym, czego  się nauczyli oraz doświadczyli  w czasie pobytu za granicą . Słuchacze mieli okazję dowiedzieć się wszystkiego na temat sposobów przyrządzania potraw z kuchni tureckiej między innymi Islim Kebab, Lamb Shank.
Uczestnicy sesji wysłuchali również referatu pani  Aleksandry Bieszczad- Ochał na temat „ Właściwości odżywczo-smakowych  mięsa jagnięcego i baraniego”.  
 W ramach rewizyty na spotkanie przybyli także  nauczyciele ze szkoły partnerskiej. Suat Ozturk  zaprezentował  receptury  tureckich  potraw  regionalnych  z wykorzystaniem mięsa baraniego.
Rangę konferencji podnieśli zaproszeni gości, którzy z uwagą przysłuchiwali się wszystkim referującym. W gronie tym znaleźli się: pan Jacek Wojtas – Kurator Oświaty,  Starosta Rzeszowski - pan Józef Jodłowski, Wicestarosta Rzeszowski - pan Marek Sitarz, Naczelnik Wydziału Spraw Społeczno-Oświatowych - pan Adam Kozak, Kierownik Projektu „Podkarpacie stawia na zawodostwo” - pani Małgorzata Dźwierzyńska, Dyrektorzy szkół powiatowych oraz  gastronomiczych,  a także  wielu znamienitych gości.  
Na zakończenie odbyła się demonstarcja i  degustacja wszystkich przygotowanych zgodnie z tradycyjnymi przepisami potraw.
Jesteśmy przekonani, że Konferencja  stanowiła źródło rzetelnej wiedzy z zakresu przygotowania potraw z mięsa baraniego i jagnięcego, a wizyta gości w Zespole szkół Techniczno – Weterynaryjnych w Trzcianie zapewniła  wszystkim uczestnikom satysfakcję oraz niezapomniane wrażenia.

Organ prowadzący

Wybierz język

English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Dziennik elektroniczny

Wirtualny spacer

Na skróty