Sekrety kuchni japońskiej '2014
6 czerwca 2014 roku uczniowie z Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych odkrywali po raz kolejny tajemnice tkwiące w kuchni innych narodów, tym razem orientalnej kuchni japońskiej. Kuchnię tę charakteryzuje nie tylko doskonały smak i niesamowity aromat, ale również obfituje ona w proste składniki. Głównymi elementami zdrowej kuchni japońskiej są przede wszystkim ryż, świeże ryby, świeże owoce morza i warzywa.
Kuchnia japońska kojarzy się przeciętnemu mieszkańcowi z innego zakątka świata z sushi.
Młodzież podczas warsztatów prowadzonych przez absolwenta ZSTW Michała Ziębę odkrywała tajniki zwijania shushi . Przedstawił on różne techniki przygotowywania shushi, jak również sposób podania i konsumpcji przy użyciu pałeczek.
W kuchni japońskiej spożywa się ogromne ilości ryb oraz owoców morza. Przeciętny Japończyk zjada rocznie około 30 kilogramów surowych ryb. Każda japońska potrawa podawana jest w specjalny, wyselekcjonowany sposób. Japończycy dopiero w XX wieku zaczęli jeść zwierzęce mięso. Obecnie najpopularniejszym mięsem oprócz ryb, jest wołowina. Dietetycy twierdzą, iż kuchnia japońska jest bardzo zdrowa i bogata w wartości odżywcze. Dla osób dbających o zdrowy tryb życia kuchnia japońska jest -po prostu- idealna !
Warsztaty zorganizowała: mgr Marzena Borkowska.
Zobacz więcej zdjęć - TUTAJ