Zespl Szkl Techniczno-Weterynaryjnych w Trzcianie k.Rzeszowa

Szkoła w rankingach

Kierunki kształcenia

Projekty i staże

 

Uczestniczyliśmy w Festiwalu Kultur i Jadła Kresowego

Znakiem rozpoznawczym Zespołu Szkół Techniczno-Weterynarynych w Trzcianie jest dobra organizacja, a także duże zaangażowanie w kulturalne przedsięwzięcia. Dlatego zaproszenie naszej szkoły do udziału w Festiwalu Kultur i Jadła Kresowego w Baszni Dolnej  zorganizowanym 4-5 sierpnia 2013r.,  to nader wielki zaszczyt.

Przygotowane  przez panie mgr  A. Bieszczad-Ochał i mgr A. Paśko potrawy kresowe cieszyły się dużą popularnością wśród kilku tysięcy odwiedzających ten największy festiwal na Podkarpaciu. Zainteresowanych ofertą edukacyjną Zespołu Szkół było wielu, najwięcej słów zachwytu podało pod adresem  wielości projektów współpracy naszej szkoły  z krajami Unii Europejskiej takimi jak: Comenius, Leonardo da Vinci i „ Podkarpacie stawia na zawodowców”. Dzięki tym inicjatywom uczniowie poszerzają swoją wiedze zawodową, poznają najnowsze rozwiązania technologiczne, a przede wszystkim zdobywają doświadczenie zawodowe, tak konieczne na dzisiejszym rynku pracy.
Łukasz Piątek, uczeń klasy II Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych tak wspomina swój udział w imprezie - „Mieliśmy okazję obserwować różnorodność i specyficzność przygotowanych dań, wielobarwność  prezentowanych stanowisk".
Warty uwagi był także  kulinarny pokaz Roberta Sowy - kucharza gotującego na antenie Telewizji Polskiej, między innymi w programie rozrywkowym „Kocham Cię, Polsko!”. Konkursowi KRESOWEGO JADŁA towarzyszyły zmagania kulinarne festiwalowych gości – polskich i zagranicznych.
Podczas festiwalu nie zabrakło również żywej lekcji historii – rekonstrukcji historycznej „Bitwa pod Niemirowem” w wykonaniu BRACTWA RYCERSKIEGO Z SANDOMIERZA oraz TATARSKIEJ GRUPY REKONSTRUKCYJNEJ.

 

Organ prowadzący

Wybierz język

English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Dziennik elektroniczny

Wirtualny spacer

Na skróty