Uczestniczyliśmy w Festiwalu Kultur i Jadła Kresowego
Znakiem rozpoznawczym Zespołu Szkół Techniczno-Weterynarynych w Trzcianie jest dobra organizacja, a także duże zaangażowanie w kulturalne przedsięwzięcia. Dlatego zaproszenie naszej szkoły do udziału w Festiwalu Kultur i Jadła Kresowego w Baszni Dolnej zorganizowanym 4-5 sierpnia 2013r., to nader wielki zaszczyt.
Przygotowane przez panie mgr A. Bieszczad-Ochał i mgr A. Paśko potrawy kresowe cieszyły się dużą popularnością wśród kilku tysięcy odwiedzających ten największy festiwal na Podkarpaciu. Zainteresowanych ofertą edukacyjną Zespołu Szkół było wielu, najwięcej słów zachwytu podało pod adresem wielości projektów współpracy naszej szkoły z krajami Unii Europejskiej takimi jak: Comenius, Leonardo da Vinci i „ Podkarpacie stawia na zawodowców”. Dzięki tym inicjatywom uczniowie poszerzają swoją wiedze zawodową, poznają najnowsze rozwiązania technologiczne, a przede wszystkim zdobywają doświadczenie zawodowe, tak konieczne na dzisiejszym rynku pracy.
Łukasz Piątek, uczeń klasy II Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych tak wspomina swój udział w imprezie - „Mieliśmy okazję obserwować różnorodność i specyficzność przygotowanych dań, wielobarwność prezentowanych stanowisk".
Warty uwagi był także kulinarny pokaz Roberta Sowy - kucharza gotującego na antenie Telewizji Polskiej, między innymi w programie rozrywkowym „Kocham Cię, Polsko!”. Konkursowi KRESOWEGO JADŁA towarzyszyły zmagania kulinarne festiwalowych gości – polskich i zagranicznych.
Podczas festiwalu nie zabrakło również żywej lekcji historii – rekonstrukcji historycznej „Bitwa pod Niemirowem” w wykonaniu BRACTWA RYCERSKIEGO Z SANDOMIERZA oraz TATARSKIEJ GRUPY REKONSTRUKCYJNEJ.