Cenna inicjatywa uczniów ZSTW w Trzcianie
Zespół Szkół Techniczno - Weterynaryjnych w Trzcianie, obok szeroko pojętej działalności dydaktyczno - wychowawczej, realizuje różne ciekawe przedsięwzięcia. Stwarza to możliwość wyjścia poza mury szkoły, a zarazem zaprezentowania swoich atrybutów na szerszym forum.
W dniach 23 – 24 listopada 2012r. młodzież klas: II, III i IV Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego pod opieką nauczycieli: mgr inż. Agaty Paśko i mgr inż. Marzeny Borkowskiej uczestniczyła w I Podkarpackich Regionaliach w Rzeszowie na terenie Podkarpackiego Centrum Hurtowego. Organizatorami tej imprezy byli: Prezes Podkarpackiej Izby Rolniczej i Marszałek Województwa Podkarpackiego. Uczniowie przygotowali stoisko, na którym promowano sporządzone przez nich - pod fachowym okiem nauczyli przedmiotów zawodowych - potrawy. Wśród szerokiego asortymentu dań najchętniej degustowano: żur, zupę grzybową, kompot z suszu owocowego, pierogi z kapustą i grzybami, proziaki regionalne. Przybyli goście delektowali się też rogalikami drożdżowymi i szarlotką. Prawdziwą furorę zrobił pieróg z kaszy gryczanej, twarogu oraz ziemniaków zapiekany w cieście drożdżowym.
Stoisko Zespołu Szkół otrzymało wyróżnienie za przygotowanie niekonwencjonalnych potraw, ciekawą aranżację i wysokie walory estetyczne.
Bożena Kokoszka
Zobacz więcej zdjęć - TUTAJ