CHARAKTERYSTYKA ZAWODU - TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
1. Opis zawodu:
Technik żywienia i usług gastronomicznych jest nowym i bardzo atrakcyjnym zawodem na rynku pracy. W ostatnich latach wzrasta liczba punktów gastronomicznych, a liczba klientów, którzy deklarują, że w ciągu ostatnich 12 miesięcy je odwiedzili ciągle rośnie. Z deklaracji konsumentów wynika, iż wychodzenie z przyjaciółmi jest nadal najczęstszym powodem do odwiedzania punktów gastronomicznych. Jednak równie często konsumenci odwiedzają je spontanicznie, bez szczególnej okazji i wizyty takie stają się coraz bardziej popularne.
Oznacza to, że kolejne lata będą przynosić powstawanie nowych restauracji, kawiarni, barów, hoteli, pensjonatów czy sieci lokali szybkiej obsługi. Wszystkie te miejsca, to obszary pracy dla technika żywienia i usług gastronomicznych.
Uczniowie będący na tym kierunku uczą się urządzać zakłady gastronomiczne, układać diety, umiejętnie sporządzać potrawy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, estetycznego ich podania i prawidłowej obsługi konsumenta. Zdobywają umiejętności aktywnego zachowania się na rynku, prowadzenia własnej działalności gospodarczej, sporządzania biznesplanu itp.
Absolwent jest przygotowany do sporządzania potraw i napojów. Posiada te same umiejętności, które potrzebne są w pracy kucharza. Ponadto wykonuje zadania zawodowe związane z planowaniem i ocenianiem żywienia, organizowaniem i wykonywaniem usług. Posługuje się nowoczesnymi technologiami i urządzeniami, które ułatwiają realizację zadań zawodowych. Planuje i ocenia jadłospisy. Oblicza wartość odżywczą i energetyczną posiłków. Układa menu codzienne i okolicznościowe. Korzysta z programów komputerowych, które ułatwiają planowanie i rozliczanie działalności zakładu. Przedstawia ofertę usług gastronomicznych. Swoje zadania zawodowe wykonuje w macierzystym zakładzie lub oferuje usługi cateringowe. Jest otwarty na nowości i kreatywny w działaniu, poprzez nowoczesne dekoracje potraw, aranżację stołów i sal konsumpcyjnych.
2. Uzyskane kwalifikacje:
HGT.02 Przygotowywanie i wydawanie dań - egzamin z tej kwalifikacji odbywa się pod koniec roku szkolnego w klasie trzeciej. Kwalifikacja ta przygotowuje do pracy na stanowisku kucharza.
HGT.12 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych - uczniowie zdają egzamin po pierwszym półroczu klasy piątej. Druga kwalifikacja kształtuje umiejętności związane z planowaniem i organizacją żywienia w zakładach gastronomicznych. Uczniowie zdobywają umiejętności aktywnego zachowania się na rynku, prowadzenia własnej działalności gospodarczej, sporządzania biznesplanu itp.
3. Możliwości podjęcia pracy zawodowej:
Technik żywienia i usług gastronomicznych może pracować jako:
• szef kuchni, kucharz w: restauracjach, hotelach, pensjonatach, zakładach żywienia zbiorowego, gospodarstwach agroturystycznych i innych
• kierownik do spraw żywienia w zakładach gastronomicznych
• menager do spraw planowania i organizacji usług gastronomicznych
• manager zakładu gastronomicznego
• organizator imprez okolicznościowych
• mistrz sztuki kulinarnej
• pracownik firmy cateringowej
• doradca w zakresie prawidłowego żywienia
• organizator usług cateringowych
• pracownik ruchomej bazy gastronomicznej: lotniczej, morskiej, kolejowej
• prowadzić własną działalność
4. Warunki nauki - baza dydaktyczna:
Zajęcia w naszej szkole odbywają się w dwóch pracowniach gastronomicznych, doskonale wyposażonych w profesjonalny sprzęt gastronomiczny, umożliwiający rozwijanie umiejętności zawodowych oraz w pracowni obsługi konsumenta. Zajęcia odbywają się w blokach lekcyjnych kilkugodzinnych, podczas których młodzież przygotowuje potrawy, dokonuje ich oceny, a następnie je konsumuje.
5. Dodatkowe zajęcia:
• pokazy szefów kuchni,
• konkursy "pod okiem" mistrzów kulinarnych,
• wyjazdy na targi branżowe,
• przygotowanie i organizacja bankietów,
• wycieczki zawodowe do restauracji, hoteli i zakładów gastronomicznych
6. Ponadprogramowe kursy umożliwiające uzyskanie dodatkowych kwalifikacji:
• dodatkowe zajęcia "Kuchnia śródziemnomorska" finansowane przez Powiat Rzeszowski,
• kurs obsługi kelnerskiej
• kurs barmański,
• kurs baristy,
• kurs carvingu,
• kurs dekoracji ciast i tortów
7. Staże krajowe:
W ramach projektu "Droga do sukcesu. Szkoły Powiatu Rzeszowskiego bliżej rynku pracy" dla uczniów TŻiUG realizowane są następujące formy wsparcia:
- kurs barmański,
- finger food,
- płatne staże zawodowe w zakładach pracy (4 tyg. w okresie wakacji)
- wyjazdy studyjne do firm branżowych oraz na targi branżowe.
8. Staże zagraniczne:
W każdym roku szkolnym w miesiącach kwiecień - maj w ramach programu Erasmus+ uczniowie odbywają 3 tygodniowe staże zagraniczne u pracodawców w krajach takich jak: Portugalia, Hiszpania, Włochy.
9. Nauczane przedmioty zawodowe:
Teoretyczne:
• Wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii
• Działalność gospodarcza w gastronomii
• Język angielski zawodowy
• Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem
• Zasady żywienia
• Usługi gastronomiczne
• Organizacja produkcji gastronomicznej
Praktyczne:
• pracownia gastronomiczna
• pracownia obsługi klienta
• pracownia planowania żywienia i produkcji gastronomicznej
Przedmioty ogólnokształcące rozszerzone:
- język angielski.
ZAGRANICZNY STAŻ ZAWODOWY UCZNIÓW ZST-W W TRZCIANIE - PORTUGALIA KWIECIEŃ/MAJ '2024
Czytaj i zobacz więcej zdjęć - TUTAJ
ZAGRANICZNY STAŻ ZAWODOWY UCZNIÓW ZST-W W TRZCIANIE - PORTUGALIA KWIECIEŃ/MAJ '2023
Czytaj i zobacz więcej zdjęć - TUTAJ
10. Opisy i galerie zdjęć:
Zajęcia praktyczne klasy I Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych
Czytaj i zobacz więcej zdjęć - TUTAJ
Warsztaty: finger food dla młodzieży klas gastronomicznych
Czytaj i zobacz więcej zdjęć - TUTAJ
ZAGRANICZNY STAŻ ZAWODOWY UCZNIÓW ZST-W W TRZCIANIE - PORTUGALIA MAJ/CZERWIEC '2021
Czytaj i zobacz więcej zdjęć - TUTAJ
ZAGRANICZNY STAŻ ZAWODOWY UCZNIÓW ZST-W W TRZCIANIE - HISZPANIA LISTOPAD '2021
Czytaj i zobacz więcej zdjęć - TUTAJ
Świętujemy Międzynarodowy Dzień Pizzy!
Czytaj i zobacz więcej zdjęć - TUTAJ
Klasa II Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych podczas ćwiczeń w pracowni gastronomicznej
Czytaj i zobacz więcej zdjęć - TUTAJ
Zajęcia praktyczne uczniów klasy I Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych
Czytaj i zobacz więcej zdjęć - TUTAJ
Wyniki konkursu "Ciasteczkowa bombka"
Czytaj i zobacz więcej zdjęć - TUTAJ
Zajęcia praktyczne uczniów klasy I Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych
Czytaj i zobacz więcej zdjęć - TUTAJ
Stoisko naszej szkoły na XV jubileuszowej EKOGALI w Jasionce
Czytaj i zobacz więcej zdjęć - TUTAJ
Klasa II TŻiUG w trakcie zajęć w pracowni gastronomicznej
Czytaj i zobacz więcej zdjęć - TUTAJ
Zajęcia kulinarne
Czytaj i zobacz więcej zdjęć - TUTAJ
Zajęcia praktyczne uczniów klasy III Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych
Czytaj i zobacz więcej zdjęć - TUTAJ
SZTUKI CARVINGU
Czytaj i zobacz więcej zdjęć - TUTAJ
Koktajlowy zawrót głowy
Czytaj i zobacz więcej zdjęć - TUTAJ
Zajęcia praktyczne uczniów I klasy TŻiUG
Czytaj i zobacz więcej zdjęć - TUTAJ
Zajęcia praktyczne uczniów klasy I TŻiUG
Czytaj i zobacz więcej zdjęć - TUTAJ
Zajęcia praktyczne uczniów klasy II TŻiUG
Czytaj i zobacz więcej zdjęć - TUTAJ
Zajęcia praktyczne uczniów klasy II TŻiUG
Czytaj i zobacz więcej zdjęć - TUTAJ
W Tłusty Czwartek przez dzień cały słodkim królem – pączek mały!
Czytaj i zobacz więcej zdjęć - TUTAJ
Zajęcia praktyczne uczniów klasy I technikum żywienia i usług gastronomicznych
Czytaj i zobacz więcej zdjęć - TUTAJ
„Plince z pomoćką” czyli o tym, jak uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych poznają regionalne potrawy
Czytaj i zobacz więcej zdjęć - TUTAJ
Zajęcia praktyczne uczniów z technikum żywienia i usług gastronomicznych
Czytaj i zobacz więcej zdjęć - TUTAJ
Zajęcia praktyczne uczniów klasy I technikum żywienia i usług gastronomicznych
Czytaj i zobacz więcej zdjęć - TUTAJ
Przygotowania potraw wigilijnych
Czytaj i zobacz więcej zdjęć - TUTAJ
Zajęcia praktyczne uczniów I klasy TŻiUG
Czytaj i zobacz więcej zdjęć - TUTAJ
Uczniowie klasy III TŻiUG w czasie zajęć praktycznych w pracowni gastronomicznej
Czytaj i zobacz więcej zdjęć - TUTAJ
Uczniowie klasy I TŻiUG w czasie zajęć praktycznych w „Pracowni technologii gastronomicznej”
Czytaj i zobacz więcej zdjęć - TUTAJ
Uczniowie pod okiem nauczycieli przygotowują się do egzaminu zawodu z kwalifikacji
Czytaj i zobacz więcej zdjęć - TUTAJ
Uczniowie klasy IV podczas zajęć w pracowni obsługi klienta
Czytaj i zobacz więcej zdjęć - TUTAJ
Kulinarne popisy naszych uczniów z technikum żywienia i usług gastronomicznych podczas zajęć praktycznych '2020
Zobacz dokumentację fotograficzną - TUTAJ
Sporządzanie potraw smażonych panierowanych z mięs zwierząt rzeźnych oraz sposób ich ekspediowania przez uczniów ZST-W w Trzcianie podczas zajęć praktycznych '2020
Zobacz dokumentację fotograficzną - TUTAJ
Dzień Kawy, czyli święto kawoszy '2020
Czytaj więcej i zobacz galerie zdjęć- TUTAJ
STAŻE ZAWODOWE UCZNIÓW TŻiUG W HISZPANII '2019
Czytaj więcej i zobacz galerie zdjęć- TUTAJ
STAŻE ZAWODOWE UCZNIÓW TŻiUG WE WŁOSZECH '2019
Czytaj więcej i zobacz galerie zdjęć- TUTAJ
III miejsce dla ZST-W za „Najlepsze stoisko targowe”
Czytaj więcej - TUTAJ
Zobacz więcej zdjęć - TUTAJ
Wycieczka zawodowa do hotelu Senator Gran Via
Czytaj więcej - TUTAJ
Zobacz więcej zdjęć - TUTAJ
Międzynarodowe Targi Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA '2018
Czytaj więcej - TUTAJ
Zobacz więcej zdjęć - TUTAJ
Kurs baristy '2018
Czytaj więcej - TUTAJ
Zobacz więcej zdjęć - TUTAJ
STAŻE ZAWODOWE UCZNIÓW TŻiUG WE WŁOSZECH '2018
Czytaj więcej i zobacz galerie zdjęć- TUTAJ
Międzynarodowe Targi Gastronomiczne '2018
Czytaj więcej - TUTAJ
Zobacz więcej zdjęć - TUTAJ
KURS BARMAŃSKI '2018
Czytaj więcej - TUTAJ
Zobacz więcej zdjęć - TUTAJ
„SAŁATKA NA MEDAL” – KONKURS GASTRONOMICZNY DLA GIMNAZJALISTÓW
Czytaj więcej - TUTAJ
Zobacz więcej zdjęć - TUTAJ
XIII Podkarpackie Regionalia z udziałem uczniów Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych z ZST-W z Trzciany
Czytaj więcej - TUTAJ
Zobacz więcej zdjęć - TUTAJ
Kuchnia fusion, czyli artystyczne dzieła na talerzu
Czytaj więcej - TUTAJ
Zobacz więcej zdjęć - TUTAJ
Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania w ZST-W w Trzcianie
Czytaj więcej - TUTAJ
Zobacz więcej zdjęć - TUTAJ
Dzień Kotleta Schabowego '2017
Czytaj więcej - TUTAJ
Zobacz więcej zdjęć - TUTAJ
Uczniowie TŻiUG w ramach zajęć z przygotowania zawodowego przyrządzali tradycyjne potrawy kuchni portugalskiej
Czytaj więcej - TUTAJ
Zobacz galerie zdjęć - TUTAJ
Kawior z soku? Czy to możliwe?
Czytaj więcej i zobacz galerie zdjęć - TUTAJ
What’s that smell?- kuchenne inspiracje
Czytaj więcej i zobacz galerie zdjęć - TUTAJ
Wycieczka uczniów klasy I TŻiUG
Czytaj więcej i zobacz galerie zdjęć - TUTAJ
Warsztaty kulinarne '2017 - owoce morza
Czytaj więcej i zobacz galerie zdjęć - TUTAJ
Koktajl w wykonaniu uczniów ZST-W cz.1
Czytaj więcej i zobacz film - TUTAJ
Nowe smaki – tajniki kuchni wegetariańskiej cz.1
Czytaj więcej i zobacz film - TUTAJ
Nowe smaki – tajniki kuchni wegetariańskiej cz.2
Czytaj więcej i zobacz film - TUTAJ
Mlekovita w ZST-W w Trzcianie
Czytaj więcej i zobacz więcej zdjęć - TUTAJ
„Obsługa to sztuka, a kelner to aktor...”
Czytaj więcej i zobacz więcej zdjęć - TUTAJ
Światowy Dzień bez Papierosa (World No Tabacco Day)
Czytaj więcej i zobacz więcej zdjęć - TUTAJ
Zajęcia praktyczne klasy II Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych
Czytaj więcej i zobacz więcej zdjęć - TUTAJ
Warsztaty kulinarne TŻiUG '2016
Czytaj więcej i zobacz więcej zdjęć - TUTAJ
Wojewódzki Konkurs Kulinarny '2015
Czytaj więcej i zobacz więcej zdjęć - TUTAJ
Warsztaty kulinarne - „Nieznany smak podrobów”
Czytaj więcej i zobacz więcej zdjęć - TUTAJ
Zespół Szkół T-W w Trzcianie na EKOGALI '2015
Czytaj więcej i zobacz więcej zdjęć - TUTAJ
Kurs barmański '2015
Czytaj więcej i zobacz więcej zdjęć - TUTAJ
Kurs dekoracji ciast i tortów '2015
Czytaj więcej i zobacz więcej zdjęć - TUTAJ
Wirtualny spacer część żywienia człowieka
Pracownia żywienia człowieka - WIDOK 1
Pracownia żywienia człowieka - WIDOK 2
Pracownia wykładowa - WIDOK
Sekrety kuchni japońskiej '2014
Czytaj więcej i zobacz więcej zdjęć - TUTAJ
Uczniowie TŻiUG w Hotelu Zimowit ⃰⃰⃰⃰ ⃰⃰⃰ ⃰ w Rzeszowie
Czytaj więcej i zobacz więcej zdjęć - TUTAJ
"Słodycz dla ust, Radość dla oka"
Czytaj więcej i zobacz więcej zdjęć - TUTAJ
Wycieczka przedmiotowa klasy II TŻiUG '2014
Czytaj więcej - TUTAJ
Zobacz więcej zdjęć - TUTAJ
Smaki kuchni węgierskiej ' 2014
Czytaj więcej i zobacz zdjęcia - TUTAJ
KURS CARVINGU '2014
Czytaj więcej i zobacz zdjęcia - TUTAJ
MLEKOVITA w ZSTW w Trzcianie '2014
Czytaj wiecej - TUTAJ
Zobacz więcej zdjęć - TUTAJ
Papieros kontra jogurt pod patronatem Mlekovity '2014
Czytaj więcej - TUTAJ
My i Miedzynarodowe Targi w Rzeszowie
Czytaj więcej - TUTAJ
Konkurs pt. "W krainie dyni"
Czytaj więcej - TUTAJ
Zobacz więcej zdjęć - TUTAJ
Uczestniczyliśmy w Festiwalu Kultur i Jadła Kresowego
Czytaj więcej i zobacz zdjęcia - TUTAJ
IV Podkarpackie Regionalia '2013
Czytaj więcej - TUTAJ
Zobacz więcej zdjęć - TUTAJ
Kurs barmański '2013
Czytaj więcej - TUTAJ
Zobacz zrzuty slajdów z kursu barmańskiego - TUTAJ
Kurs baristy '2013
Czytaj więcej - TUTAJ
Zobacz więcej zdjęć - TUTAJ
Uczestniczyliśmy w EKOGALI '2013
Czytaj więcej i zobacz zdjęcia - TUTAJ
Cenna inicjatywa uczniów ZSTW w Trzcianie
Czytaj więcej - TUTAJ
Zobacz więcej zdjęć - TUTAJ
Uczniowie ZSTW prezentują umiejętności gastronomiczne
Czytaj więcej i zobacz więcej zdjęć - TUTAJ
Konkurs kulinarny "Zdrowie na talerzu" '2012
Czytaj więcej - TUTAJ
Zobacz więcej zdjęć - TUTAJ
Konkurs kulinarny pt. "Deser z nutką mięty"
Czytaj więcej - TUTAJ
Zobacz więcej zdjęć - TUTAJ
Konkurs kulinarny pt. "Sałatka na medal"
Czytaj więcej - TUTAJ
Zobacz więcej zdjęć - TUTAJ
"Profesjonalizm to nasz domena" - warsztaty walentynkowe dla szkół gimnazjalnych '2012
Czytaj więcej - TUTAJ
Zobacz więcej zdjęć - TUTAJ
POTRAWY STAROPOLSKIE '2012
Czytaj więcej - TUTAJ
Zobacz więcej zdjęć - TUTAJ
ŚWIĄTECZNY STÓŁ '2011
Czytaj więcej - TUTAJ
Zobacz więcej zdjęć -TUTAJ
Zobacz pokaz slajdów - TUTAJ
Marchewka kontra papieros '2011
Czytaj więcej - TUTAJ
Zobacz więcej zdjęć - TUTAJ
Zobacz pokaz slajdów - TUTAJ
Pracownia żywienia człowieka '2011
Czytaj więcej - TUTAJ
Zobacz więcej zdjęć - TUTAJ
Zobacz pokaz slajdów - TUTAJ
Zobacz zajęcia praktyczne w tej praocowni - TUTAJ
Uczniowie TŻiGD na wycieczce zawodowej w Górnie
Czytaj więcej - TUTAJ
Zobacz więcej zdjęć - TUTAJ
ZIEMNIACZANY DZIEŃ '2011
Czytaj więcej - TUTAJ
Zobacz więcej zdjęć - TUTAJ
Spotkanie integracyjne klasy I i IV TŻiGD
Zobacz więcej zdjęć - TUTAJ
Uczestniczymy w dniach otwartych szkoły
Czytaj więcej - TUTAJ
Zobacz galerię zdjęć - TUTAJ
Stroiki świąteczne '2008
Czytaj więcej - TUTAJ
Zobacz zdjęcia stroików świątecznych - TUTAJ
Przygotowywaliśmy potrawy i dekorowalismy stoły podczas sesji ekologicznej '2007
Czytaj więcej - TUTAJ