WIZYTA UCZNIÓW TECHNIKUM ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH W EKOLOGICZNEJ WINNICY „WINNICE PRADOLINY”
23 listopada 2023r. uczniowie dwóch klas technikum żywienia i usług gastronomicznych ZST-W w Trzcianie – I TŻiUG oraz IV TŻiUG wraz z nauczycielami przedmiotów zawodowych p. Aleksandrą Bieszczad-Ochał i p. Agatą Paśko wzięli udział w wycieczce zawodowej.
Dzięki uprzejmości pana Zygmunta Radka założyciela „Winnice Pradoliny”, uczniowie mieli możliwość poszerzyć swoją wiedzę zwiedzając winnicę.
Młodzież dowiedziała jak prowadzona jest ekologiczna winnica, która posiada Certyfikat Rolnictwa Ekologicznego. Jak wygląda proces uprawy winorośli oraz produkcji wina zgodny z rygorystycznymi wytycznymi UE zakazującymi używania herbicydów, pestycydów i innych niekorzystnych dla zdrowia substancji niedopuszczonych do stosowania w rolnictwie ekologicznym. Wszystkie te wymogi są stosowane przez właściciela zwiedzanej winiarni aby zachować zasady przetwórstwa ekologicznego, w skład którego wchodzi proces fermentacji, sedymentacji, klarowania i leżakowania wina. Dzięki temu wino, które wytwarzane jest wyłącznie z własnych winogron ekologicznych może posiadać „listek” BIO.
Wino od wieków towarzyszy człowiekowi przy spożywaniu potraw, a w niektórych kręgach kulturowych (np. Francja,Włochy) jest nieodzownym elementem nieomal każdego posiłku. Poznanie poszczególnych etapów produkcji wina wzbudziło duże zainteresowanie uczestniczących w wycieczce uczniów, a zdobyta przez nich wiedza w przyszłości będzie wykorzystywana w pracy zawodowej.
Aleksandra Bieszczad-Ochał
Zobacz więcej zdjęć - TUTAJ