Zespl Szkl Techniczno-Weterynaryjnych w Trzcianie k.Rzeszowa

Szkoła w rankingach

Kierunki kształcenia

Projekty i staże

 

TURNIEJ ZAWODOWCÓW W ZESPOLE SZKÓŁ TECHNICZNO-WETERYNARYJNYCH W TRZCIANIE

Po raz pierwszy w dniu 15 marca w naszej szkole odbył się TURNIEJ ZAWODOWCÓW , pod honorowym patronatem  Starosty Rzeszowskiego  Pana Józefa Jodłowskiego. Nagrody dla Laureatów i upominki dla uczestników zostały ufundowane przez Starostę Rzeszowskiego.

Turniej był przeznaczony dla uczniów ostatnich klas szkół podstawowych i obejmował konkurencje w zawodach:
- Technik Usług Fryzjerskich – KONKURS UMIEJĘTNOŚCI FRYZJERSKICH,
- Technik Weterynarii – KONKURS WETERYNARYJNY,
- Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych – KONKURS GASTRONOMICZNY.

W turnieju uczestniczyli uczniowie klas VII i VIII szkół podstawowych z Góry Ropczyckiej, Zagorzycach Górnych, Boreczku, Klęczanach, SP nr 1 w Ropczycach, Bratkowic, Trzciany, Brzesku, Świlczy, Mrowli, Skołyszyna.

1.Konkurs umiejętności fryzjerskich
Konkurs miał na celu rozwijanie wśród młodzieży zainteresowań fryzjerstwem, ukazanie walorów pracy fryzjera, jako formy działalności artystycznej.  Podczas konkursu zawodnicy wykonywały fryzurę odpowiadającą tematowi konkursu: „ Fantazyjna fryzura z warkoczem”. Po ocenie komisji sędziowskiej, która obejmowała: estetykę i precyzję wykonania fryzury, zgodność makijażu, stroju i dodatków z kompozycją wykonanej fryzury, pomysłowość i kreatywność pod względem kompozycji fryzury.
I miejsce  zajęła Mariola Walczyk ze SP Góra Ropczycka 
II miejsce - Nicola Bieniek ze SP w Mrowli
III miejsce - Oliwia Pazdan ze SP w Zagorzycach Górnych.

2.Konkurs weterynaryjny
Konkurs pod hasłem „Podaj łapę” przeznaczony był dla młodzieży ostatnich klas podstawowych zainteresowanych weterynarią i opieką nad zwierzętami. Celem konkursu było: rozwijanie wśród młodzieży zainteresowań weterynaria i opieką nad zwierzętami, krzewienie pozytywnych i przyjaznych postaw wobec zwierząt, ujawnienie i rozwijanie zainteresowań uczniów.
Konkurs miał formę testu wiedzy, który się składał  z 40 pytań z zakresu:
- znajomości podstawowych ras psów i grup psów wg FCI,
- żywienia psów (tradycyjne, BARF, karmy przemysłowe), 
- pielęgnacji zwierząt (podstawowe zabiegi pielęgnacyjne u psów, akcesoria do pielęgnacji psów), 
- sprzęt i akcesoria niezbędne do stworzenia optymalnych warunków utrzymania psa (np. legowisko, smycz, obroża) oraz do zabaw z psem,
-  profilaktyki przeciw chorobom zakaźnym u psów (schematy szczepień psa, terminy szczepień, choroby na które szczepimy psy, przygotowanie psa przed szczepieniem),
- profilaktyki przeciw pasożytniczej u psa (pasożyty zewnętrzne i wewnętrzne występujące u psów, prawidłowe schematy odrobaczania).
Laureaci konkursu: 
I miejsce - Oliwia Świder ze SP w Boreczku
II miejsce – Aleksandra Liana ze SP w Skołyszynie
III miejsce – Adrianna Kuder ze SP w Brzesku.

3.Konkurs gastronomiczny pod hasłem „Kulinarne potyczki”
Konkurs miał charakter współzawodnictwa zespołów 3-osobowych, którego celem było zachęcanie młodzieży do rozwijania i doskonalenia swoich umiejętności kulinarnych, propagowanie zdrowego stylu życia, rozwijanie pasji, zainteresowań i uzdolnień oraz współzawodnictwa między uczniami.
Uczestnicy mieli za zadanie:
1. Ubicie piany z białek na czas,
2. Rozpoznanie  przypraw i ziół,
3. „Wiem co jem” – rozpoznanie podanych surowców gastronomicznych za pomocą zmysłu smaku i zapachu.
4. Wykonanie naleśników z przygotowanego ciasta i wyekspediowanie z dekoracją.
Laureaci:
I miejsce zespół ze SP w Trzcianie   
II miejsce zespół ze SP w Górze Ropczyckiej
III miejsce zespół ze SP w Bratkowicach, SP w Klęczanach, SP nr 1 w Ropczycach.

Wszystkim Laureatom i  uczestnikom Turnieju Zawodowców gratulujemy.

Bernadetta Krajnik

Zobacz więcej zdjęć - TUTAJ

Organ prowadzący

Wybierz język

English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Dziennik elektroniczny

Wirtualny spacer

Na skróty