Wycieczka do Muzeum Sztuki i Techniki Japońskiej Manggha w Krakowie
W listopadzie klasa I TWŻ wraz z opiekunami pojechała na wycieczkę edukacyjno-integracyjną do Krakowa na warsztaty pt. ”Japonia na talerzu”. Celem wycieczki było zapoznanie się z tradycyjną, coraz bardziej popularną w Polsce kuchnią Japońską, oraz zwiedzanie zabytków miasta.
Na początku młodzież wzięła udział w prezentacji filmu o Jiro Ono - japońskim mistrzu sushi i właścicielu restauracji Sukiyabashi Jiro w Tokyo. Jego restauracja zdobyła 3 gwiazdki Michelin, a cena za lunch to minimum 300 dolarów za osobę.
Następnie mięliśmy okazję zobaczyć typowe japońskie produkty i dania, oraz wysłuchać prelekcji o przygotowywaniu tradycyjnych Japońskich potraw.
Po południu udaliśmy się na spacer po mieście, zwiedzając najpiękniejsze ulice i najcenniejsze zabytki starego grodu Kraka takie jak: Wawel, Kazimierz, krakowski rynek, Kościół Mariacki, ulicę Floriańską z jej zabytkowymi kamienicami orazTeatr im. Juliusza Słowackiego.
Poniżej przedstawiamy galerię zdjęć z wycieczki.
Barbara Binduga, Magdalena Gajerska-Kozak
Zobacz więcej zdjęć - TUTAJ