III miejsce dla ZST-W za „Najlepsze stoisko targowe”
7 i 8 grudnia 2018 r. w Centrum Wystawienniczo-Kongresowym Województwa Podkarpackiego G2A Arena w Jasionce k. Rzeszowa odbyła się XII edycja Międzynarodowych Targów Produktów i Żywności Wysokiej Jakości – EKOGALA. Głównym organizatorem był Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego, a jednym z głównych sponsorów Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.
Nasi uczniowie z technikum żywienia i usług gastronomicznych pod opieką prowadzących zajęcia Pani mgr Agaty Paśko, oraz Pani mgr Aleksandry Bieszczad- Ochał przygotowali odświętnie udekorowany stół, oraz tradycyjne regionalne potrawy podkarpackiej kuchni takie jak: kapusta z grochem, „pamuła”- zupa owocowa wywodząca się z kuchni chłopskiej, i jadana szczególnie chętnie w okolicy Weryni, kompot z suszonych owoców, piernik z dodatkiem marchewki, oraz wiele ciasteczek.
Potrawy zachwycały atrakcyjnym wyglądem i aromatem, a jak się później okazało równie doskonałym smakiem.
Wszyscy goście którzy odwiedzali stoisko naszej szkoły zgodnie podkreślali wysokie umiejętności uczniów przejawiające się w atrakcyjnej formie prezentowanych potraw oraz w ich doskonałym smaku.
Jury doceniło wkład pracy i zaangażowanie naszych uczniów, oraz nauczycieli
i nagrodziło nas III miejscem za najlepsze stoisko targowe.
Nagrodą w konkursie był kompletem sztućców oraz pamiątkowy dyplom.
Magdalena Gajerska-Kozak
Zobacz więcej zdjęć - TUTAJ