Szkoła w rankingach

Kierunki kształcenia

Projekty i staże

 

Wycieczka zawodowa do hotelu Senator Gran Via

Dnia 23 października 2018 roku uczniowie  klasy I Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych udali się wraz z nauczycielką mgr inż. Agatą Paśko na wycieczkę zawodową do hotelu Senator Gran Via w Olchowej.

Celem wycieczki było zapoznanie się z układem pomieszczeń, organizacją i wyposażeniem poszczególnych stanowisk pracy oraz pracą kuchni i restauracji hotelowej.
Uczniowie mieli możliwość obejrzenia pokoi hotelowych o zróżnicowanym standardzie, poznali różnice w wyposażeniu apartamentu i pokoju typu standard. Młodzież obejrzała salę bankietową oraz konferencyjną, dowiedziała się, w jaki sposób można regulować ich wielkość, jak zmieniać wystrój w zależności od przeznaczenia oraz jak przygotować je do konferencji lub bankietu.
Uczniowie mieli okazję zobaczyć, w jaki sposób przygotowuje się salę restauracyjną na przyjęcie gości. W kuchni mogli obserwować przygotowanie i wydawanie obiadu dla gości hotelowych.. Szef kuchni – p. Arkadiusz Czarnik pokazał młodzieży zaplecze kuchenne, pomieszczenia obróbki wstępnej oraz kuchnię właściwą. W hotelowej kuchni 75 procent mięs przygotowywanych jest metodą sous vide, uczniowie mieli możliwość zapoznania się z tą metodą obróbki termicznej.
Dziękujemy dyrekcji Hotelu Senator Gran Via za przychylność i umożliwienie zwiedzenia obiektu hotelowego i restauracji. Pani menadżer Monice Michno oraz szefowi kuchni Panu Arkadiuszowi Czarnikowi dziękujemy za oprowadzenie i ukazanie ciekawych aspektów pracy w branży gastronomicznej.

Agata Paśko

Zobacz więcej zdjęć - TUTAJ

Organ prowadzący

Wybierz język

English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Dziennik elektroniczny

Wirtualny spacer

Na skróty