Kurs baristy '2018
W dniach 10-17 listopada 2018 roku pierwsza grupa 12 uczniów z Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych, ukończyła kurs – Baristy.
Szkolenie realizowane było w ramach projektu pn. ,,Wyższe kompetencje zawodowe, szansą na rynku pracy”. Projekt realizowany jest przez Zespół Szkół Techniczno – Weterynaryjnych w Trzcianie w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Podkarpackiego na lata 2014-2020 współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego, Priorytet IX „Jakość edukacji i kompetencji w regionie” Działanie nr 9.4 Poprawa jakości kształcenia zawodowego.
Celem kursów było podniesie kompetencji zawodowych młodzieży. Dzięki zdobyciu nowych umiejętności uczniowie zwiększą swoje szanse na zatrudnienie po ukończeniu szkoły.
Program kursu:
Część teoretyczna:
1. Historia kawy, historia ekspresów do kawy, kawa – wiadomości ogólne, gatunki i ich charakterystyka (coffea arabika, coffea robusta i inne). Metody zbierania: picking, stripping, strząsanie, mechaniczna metoda pozyskiwania owoców kawowca, obróbka ziaren: metoda na sucho i mokro, selekcja ziarna, magazynowanie i transport. Sposoby palenia kawy na całym świecie, pakowanie kawy. „ZASADA 4 M”: La Machina, La Macinodosatore, La Micela, La Mano, „ESPRESSO” Sztuka tworzenia i rozpoznawania dobrej mieszanki, cechy idealnego espresso, czynniki determinujące espresso. Podstawowe techniki baristy. Bieżąca obsługa i konserwacja ekspresu. Napoje na bazie espresso.
2. Sprzęt baristy – rodzaje ekspresów, budowa, parametry, konserwacja, młynek – budowa, rodzaje, ustawienia.
Część praktyczna:
1. Przygotowanie espresso, espresso doppio, ristretto, lungo.
2. Pienienie mleka.
3. Przygotowanie napojów kawowych z mlekiem – latte, cappucino, latte machisto.
4. Latte art – sztuka „rysowania na kawie”.
Zobacz więcej zdjęć - TUTAJ
Jolanta Halat