Zespl Szkl Techniczno-Weterynaryjnych w Trzcianie k.Rzeszowa

Szkoła w rankingach

Kierunki kształcenia

Projekty i staże

Kuchnia fusion, czyli artystyczne dzieła na talerzu

W ramach projektu- „Wyższe kompetencje zawodowe, szansą na rynku pracy” -współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego odbył się w naszej szkole w dniach 5-6 grudnia kurs kuchni fusion, w którym uczestniczyli nauczyciele przedmiotów zawodowych gastronomicznych.

Kuchnia fusion to kuchnia łącząca w sobie elementy kuchni różnych krajów. Łączy kuchnię tradycyjną z nowoczesną. Wielu specjalistów twierdzi, że korzenie tego trendu wywodzą się z XIX- wiecznej Ameryki, do której przybywali imigranci ze wszystkich stron świata, przywożąc ze sobą tradycje kulinarne swoich krajów. Dziś kuchnia fusion obecna jest na całym świecie. Może wydawać się, że jest to kuchnia łatwa, jednak są to jedynie pozory. Kuchnia fusion wymaga wszechstronnej wiedzy, a także wyczucia oraz wyobraźni. O tym wszystkim mogli się przekonać uczestnicy kursu, wykonując pod okiem instruktora pana Jacka Świerka, szereg potraw m.in.
- łososia na salsie ananasowej,
- roladę z pstrąga,
- sałatkę frise z kurczakiem,
- sałatkę z  łososia w czarnym sezamie,
- karkówkę z chutney,
- szaszłyki z cielęciny z bananami
Zmaganiom przyglądali się uczniowie, którzy degustowali przygotowane przez nauczycieli potrawy.

Zobacz więcej zdjęć - TUTAJ

 

 

Organ prowadzący

Wybierz język

English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Dziennik elektroniczny

Wirtualny spacer

Na skróty