Zespl Szkl Techniczno-Weterynaryjnych w Trzcianie k.Rzeszowa

Szkoła w rankingach

Kierunki kształcenia

Projekty i staże

 

Dzień Kotleta Schabowego

Kotlet schabowy to jedna z klasycznych polskich potraw, która doczekała się swojego dnia. Nie wszyscy jednak wiedzą, że tak naprawdę „schabowy” nie należy do typowych polskich potraw. W książkach kucharskich pojawia się on dopiero w II połowie XIX wieku.

Został opublikowany w książce autorstwa Lucyny Ćwierczakiewiczowej pod tytułem „365 obiadów za pięć złotych”. Ćwierczakiewiczowa tak opisywała wykonanie kotleta schabowego: "Wziąć część schabową, to jest kotletową: pokrajać tak, aby przy każdej kostce było mięso, zbić dobrze, osolić, opieprzyć, maczać w jajku rozbitem, osypać bułką tartą i smażyć na rozpalonem maśle lub gorącym szmalcu.”
Dziś jest to potrawa, której niektórzy się wstydzą i pojawienie się jej na talerzu uważają za faux pas. Jednak są też tacy, jak na przykład Pani Magda Gessler, która kotleta schabowego wprowadza do wielu restauracji, w których przeprowadza ”Kuchenne rewolucje”.
Uczniowie klasy III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych z okazji Dnia Kotleta Schabowego, którego święto obchodzimy 7 listopada, postanowili zmierzyć się z aktualną recepturą na tę potrawę i wykonać ją w pracowni żywienia. Młodzież pracowała w czterech zespołach,  przygotowując „klasyczny” kotlet schabowy. Podczas prezentacji  potrawy przez poszczególne grupy, okazało się, że ile zespołów,  tyle propozycji podania i smaków. Natomiast  w zaaranżowanym konkursie zwycięzcami okazali się Wiktoria Sworszt, Anna Koza i Jakub Kubala.
Zwycięzcom gratulujemy i życzymy dalszych udanych potyczek kulinarnych.

Zobacz więcej zdjęć - TUTAJ

Organ prowadzący

Wybierz język

English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Dziennik elektroniczny

Wirtualny spacer

Na skróty