„Obsługa to sztuka, a kelner to aktor...”
„Obsługa to sztuka, a kelner to aktor...” - sztuki kelnerskiej w najlepszym wydaniu uczyli się na kursie kelnerskim w miesiącu marcu 2017r uczniowie Zespołu Szkół Techniczno-Weterynaryjnych w Trzciane. Kurs podnoszący kwalifikacje zawodowe zorganizowany został przez Stowarzyszenie Młodzieżowe Turystyczno-Ekologiczne „Żyjmy zdrowo i bezpiecznie”.
Celem kursu było zdobycie wiedzy i umiejętności przez uczestników niezbędnych do samodzielnej pracy na stanowisku kelner w lokalach gastronomicznych o wysokim standardzie obsługi klienta, jak: kawiarnie, winiarnie, bary, domy weselne, restauracje, hotele.
Podczas realizacji kursu każdy z uczestników samodzielnie - pod nadzorem trenera, nakrywał stół, przyjmował zamówienie od gości w restauracji, podawał do stołu napoje z tacy, podawał do stołu potrawy przenosząc trzy talerze w jednej ręce oraz zbierał ze stołu naczynia po zakończeniu posiłku. Dodatkowo wszyscy uczestnicy szkolenia przeszli trening praktyczny przyjmowania zamówienia.
Wiele czynności praktycznych będzie wymagało od uczestników szkolenia ćwiczeń praktycznych, które dzięki przedstawionym technikom szkoleniowym będą mogli wykonywać we własnym zakresie.
Aleksandra Bieszczad-Ochał
Zobacz więcej zdjęć - TUTAJ