Warsztaty kulinarne TŻiUG '2016
W dniu 16 czerwca 2016 roku, w pracowni żywienia, odbyły się warsztaty kulinarne dla chętnych uczniów Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych. Warsztaty prowadził Michał Zięba - nasz absolwent, a obecnie „kitchen manager” w restauracji Hungry Horse w Braintree w Wielkiej Brytanii. Tematem zajęć były „Zdrowe sałatki”.
Prowadzący pokazał młodzieży, jak można przygotować pyszne, zdrowe sałatki bez użycia np. majonezu, jaj czy innych ciężkostrawnych składników. Kompozycje opierały się na różnorodnych warzywach liściastych i świeżych owocach sezonowych jak na przykład truskawki. Wszystkie użyte składniki, nie obciążają przewodu pokarmowego, świetnie nadają się dla osób dbających o swoją figurę, a także dla wszystkich, którzy lubią smaczne jedzenie. Młodzież bardzo chętnie podejmowała próby własnych kompozycji sałatek, które Pan Michał oceniał bardzo wysoko. Zajęcia zakończono wspólną degustacją przygotowanych potraw.
Aleksandra Bieszczad – Ochał, Agata Paśko
Zobacz więcej zdjęć - TUTAJ