Warsztaty kulinarne z okazji Światowego Dnia Pizzy
Pod datą 17 stycznia w kalendarzu świąt nietypowych znajduje się informacja, że jest to Światowy Dzień Pizzy. Data tego święta została wybrana przez włoskich piekarzy pizzy czyli pizzaioli nieprzypadkowo – w tym dniu właśnie przypada wspomnienie św. Antoniego Wielkiego, którego uznaje się za patrona pizzerii.
Światowy Dzień Pizzy to święto zwyczajowo obchodzone od lat, lecz oficjalnie zostało wpisane do kalendarza w 2017 roku, kiedy to sztuka jej wypiekania znalazła się na liście Światowego Dziedzictwa UNESCO. Pizza jest niewątpliwie najbardziej znaną potrawą włoską. Na całym świecie znalazła miliony swoich wielbicieli. Według statystk największym zainteresowaniem konsumentów cieszy się pizza Margherita, Pepproni oraz Hawajska. Dzień Pizzy to również okazja, aby spróbować swoich sił w wypieku tej pysznej potrawy. W naszej szkole, dla uczniów technikum żywienia i usług gastronomicznych (w ramach pracowni technologii gastronomicznej) zorganizowane zostały warsztaty wyrobu pizzy, które poprowadził nasz absolwent Bartłomiej Zawadzki, zawodowo zajmujący się produkcją tej potrawy. Uczniowie mieli możliwość nauczyć się przygotowywać ciasto, sos oraz dodatki. Zgodnie ze wskazówkami prowadzącego wszyscy uczyli się, jak rozciągać ciasto, aby dopasować go do formy, jak nakładać na ciasto poszczególne składniki, aby np. nie przypaliły się brzegi pizzy. Warsztaty zakończyły się wspólną degustacją wykonanych smakołyków. Prowadzący wysoko ocenił dokonania uczniów, a w takim dniu jak Światowy Dzień Pizzy, wykonane własnoręcznie pizze smakowały wybornie.
Serdecznie dziękujemy panu Bartłomiejowi za pomoc i wsparcie.
Aleksandra Bieszczad-Ochał
Agata Paśko
Zobacz więcej zdjęć - TUTAJ