ERASMUS+
Europejska mobilność uczniów ZST-W w Trzcianie sposobem na rozwój kompetencji zawodowych i podniesienie jakości kształcenia zawodowego” realizowany w ramach programu Erasmus + , w sektorze Kształcenie i szkolenia zawodowe, akcja KA1. Budżet projektu wynosił 150 000 euro.
Do najważniejszych celów projektu wynikających z potrzeb naszej placówki należało:
1. Wzmacnianie kompetencji i doświadczeń zawodowych na europejskim rynku pracy poprzez organizację zagranicznych staży zawodowych w ramach obowiązkowych praktyk zawodowych w latach 2021 - 2022.
2. Doskonalenie umiejętności językowych uczniów i pracowników szkoły poprzez wprowadzenie metody CLIL do nauki przedmiotów zawodowych.
3. Podnoszenie jakości praktyk zawodowych poprzez transfer systemu ECVET do oceny realizacji praktyk krajowych.
4. Poprawę współpracy z pracodawcami w celu transferu dobrych praktyk zawodowych.
5. Wzrost kompetencji zawodowych absolwentów ZST-W w Trzcianie.
6. Rozwój kompetencji miękkich takich jak: komunikatywność, kreatywność, elastyczność, samodzielność, umiejętność pracy w grupie, zarządzanie czasem.
Projekt zakładał odbycie 4-tygodniowego stażu zawodowego, w dwóch kolejnych latach, przez 54 uczniów klas III. W projekcie udział wzięło 32 uczniów z technikum weterynarii, 16 z technikum fryzjerstwa i 6 technikum żywienia i usług gastronomicznych.
W roku szkolnym 2020/2021 na staż wyjechało 28 uczniów, w tym 16 uczniów technikum weterynarii (14 dziewcząt i 2 chłopców), 6 uczniów technikum usług fryzjerskich (5 dziewcząt i 1 chłopiec) oraz 6 uczniów technikum żywienia i usług gastronomicznych (4 dziewczęta i 2 chłopców).
W roku szkolnym 2021/2022 na staż wyjechało 26 uczniów, w tym 16 uczennic technikum weterynarii i 10 uczennic technikum usług fryzjerskich.
Staż zrealizowany w ramach mobilności był realizacją obowiązkowej praktyki zawodowej, którą musi odbyć każdy uczeń klasy trzeciej. Uczniowie technikum weterynarii odbywali staż w portugalskich (Braga) gabinetach weterynaryjnych, technikum usług fryzjerstwa w hiszpańskich (Malaga) salonach fryzjerskich, a uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych w hiszpańskich (Malaga) restauracjach. Projekt realizowany był w partnerstwie z doświadczonymi partnerami Tribeka Training Lab z Hiszpanii oraz Braga Mob z Portugalii.
Staże realizowane były w następujących terminach: jako pierwsi wyjechali uczniowie klas trzecich po gimnazjum. Uczniowie technikum weterynarii wyjechali do Portugalii na przełomie września i października 2021 r., uczniowie technikum usług fryzjerskich oraz technikum żywienia i usług gastronomicznych na przełomie listopada i grudnia 2021.
Uczniowie klas trzecich po szkole podstawowej realizowali swój staz na przełomie kwietnia i maja 2022 r. Przed wyjazdem na praktykę każdy z uczestników projektu uczestniczył w zajęciach z przygotowania zawodowego, kulturowego oraz językowego, a po powrocie do kraju otrzymał dokumenty potwierdzające zdobyte umiejętności i kwalifikacje zawodowe.
NAJLEPSZE PREZENTACJE PT. „MÓJ STAŻ W PORTUGALII / HISZPANII” WYKONANE W RAMACH REKRUTACJI DO PROJEKTU
WYJAZD PIERWSZY
SZYMCZAK ANNA - TW
STACHURA PAULINA - TUF
ZAWADZKA KAROLINA - TUF
MYKYTA SHVETS - TŻiUG
WYJAZD DRUGI
CENA PAULINA - TW
SĘDŁAK SYLWIA - TUF
Dokumentacja fotograficzna ze stażu:
INSTAGRAM - TUTAJ
FACEBOOK - TUTAJ
ERASMUS+ HISZPANIA KWIECIEŃ/MAJ '2022
ERASMUS+ PORTUGALIA KWIECIEŃ/MAJ '2022
NAJLEPSZE PORTFOLIA UCZNIÓW PREZENTUJĄCE PRZEBIEG STAŻU
WYJAZD PIERWSZY
MOTYLEWICZ ANNA TWA (wersja pdf) - TUTAJ
PACYNA NATALIA TŻiUG (wersja pdf) - TUTAJ
WYJAZD DRUGI
GÓRKA AGNIESZKA TWA (wersja pdf) - TUTAJ
FILMIKI PT. „DZIEŃ Z ŻYCIA STAŻYSTY” NAKRĘCONE PRZEZ UCZNIÓW PODCZAS POBYTU W PORTUGALII / HISZPANII
1. ANNA MOTYLEWICZ - TUTAJ
2. JOANNA GÓRA - TUTAJ
3. WIKTORIA NIZIŃSKA - TUTAJ
4. MARIANNA USIK - TUTAJ
5. WIKTORIA KRZEMIEŃ - TUTAJ
6. ANNA SZYMCZAK – TUTAJ
7. AGATA NOWAK - TUTAJ
8. MAKSYM SHVETS - TUTAJ
9. NATALIA PACYNA I WIOLETTA JANDA - TUTAJ
ARTYKUŁY PRASOWE:
1. Kwartalnik społeczno-kulturalny "Trzcionka:
Artykuł Trzcionka 1 lato 2021 (plik PDF)
Artykuł Trzcionka 2 zima 2021/2022 (plik PDF)
Artykuł Trzcionka 3 wiosna 2022 (plik pdf)
2. Tygodnik Gazeta Reporter:
Artykuł nr 1 Reporter (plik JPG)
Artykuł nr 2 Reporter (plik HTTP)
3. Gazetka szkolna "Kurier Szkolny:
Wrzesień / Październik 2021/2022 str. 4-5 (plik PDF)
Grudzień / Styczeń 2021/2022 str. 5 (plik PDF)
Luty / Marzec 2021/2022 str. 3 (plik PDF)
Kwiecień / Czerwiec 2021/2022 str. 7 (plik PDF)