Zespl Szkl Techniczno-Weterynaryjnych w Trzcianie k.Rzeszowa

Szkoła w rankingach

Kierunki kształcenia

Projekty i staże

 

POPOŁUDNIE Z KAWĄ '2010

Popołudnie z kawą - sposób na zagospodarowanie czasu wolnego. W dniu 29.04.2010 roku w  internacie  Zespołu Szkól Techniczno-Weterynaryjnych  w Trzcianie zorganizowano ''Popołudnie z kawą''. Mieszkańcy internatu oraz zaproszeni  goście mieli okazję delektować się kilkoma rodzajami kawy.

Naszymi ekspertami od kawy byli Agnieszka i Marek Pokrzywa właściciele sieci klepów z kawa z Rzeszowa. Ciasteczka na spotkanie zakupili E. Pyska, G.Kwaśniewska, A. Sanecka i  B. Świstara. Pomysłodawcą  i organizatorem imprezy była pani Pedagog. Można było posłuchać  Bacha (Coffee Cantata) i pośpiewać o  „kawie z rana przy akompaniamencie Michała Muchy z II TB.  Wystrój  sali  przygotowała  pani pedagog z  uczennicą Madzią Hudelą IV T. Inż.

Co my wiemy na temat kawy? 

Jean Jacques Rousseau powiedział ''Ach to są perfumy , którymi się rozkoszuję,  gdy parzę kawę obok mojego domu, spieszę otworzyć  drzwi  by wpuścić cały aromat''.

Kawa jest napojem sporządzonym z palonych, a następnie zmielonych lub poddanych instantyzacji ziaren kawowca, zwykle podawana jest na gorąco. Pochodzi z Etiopii, w Europie pojawiła się ok. XVI wieku.  W Polsce pojawiła się po bitwie pod Wiedniem w 1683 r. Uprawa kawy wymaga odpowiednich warunków klimatycznych (subtropikalny oraz równikowy).  Na świecie istnieje wiele gatunków kawy, ale jednym z najbardziej wyjątkowych jest kawa luwak (kopi luwak) - najdroższa kawa świata, której kilogram kosztuje nawet 4 tyś. zł.

Większość naukowców zaleca spożywanie tylko do 3 filiżanek dziennie. W przypadkach wypijania większej ilości  mogą wystąpić w organizmie skutki negatywne.

Sherlock Holmes  powiedział ''Nic tak nie stymuluje komórek mózgowych jak filiżanka kawy''.

Pozytywne właściwości

Według niektórych badań kawa pita w umiarkowanych ilościach posiada pewne pozytywne właściwości.

ˇ   Polepsza pamięć krótkotrwałą

ˇ   Dotlenia organizm, przez co ułatwia koncentrację

ˇ   Przyśpiesz metabolizm

ˇ   Zwiększa efektywność środków przeciwbólowych

ˇ   Jest głównym przeciwutleniaczem w diecie osób spożywających  niewiele owoców

    i warzyw

ˇ   Polepsza perystaltykę jelit.

Negatywne właściwości

Badania wykazują także negatywne skutki picia kawy.

ˇ   Podobnie jak herbata wpływa na żółkniecie zębów i  może prowadzić do próchnicy

ˇ   Spożycie zbyt dużej ilości kawy może wywołać uczucie nerwowości, niepokoju

    i rozdrażnienia (tzw. "zdenerwowanie kofeinowe").

ˇ  Ze względu na swoje właściwości pobudzające u większości ludzi utrudnia zasy-

    pianie (u nielicznych występuje efekt przeciwny).  

ˇ   Nieznacznie zmniejsza płodność zarówno u mężczyzn jak i u kobiet.

ˇ  Kawa może zwiększać prawdopodobieństwo ataku serca u osób o wolniejszym metabolizmie (posiadających gen spowalniający detoksykacje kofeiny w wątrobie) nawet o 133% w przypadku picia powyżej 4 filiżanek dziennie. Wspomniany gen posiada 54% osób uczestniczących w badaniu.  

ˇ    Spożycie dużej ilości kawy może zwiększyć prawdopodobieństwo  wystąpienia lub nasilenia  niektórych chorób serca.

Poniżej zamieszczamy zdjęcia z przebiegu ''Popołudnia z kawą''.

Ludwika Oleksak

Zobacz więcej zdjęć - TUTAJ

Organ prowadzący

Wybierz język

English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Dziennik elektroniczny

Wirtualny spacer

Na skróty