POPOŁUDNIE Z KAWĄ '2010
Popołudnie z kawą - sposób na zagospodarowanie czasu wolnego. W dniu 29.04.2010 roku w internacie Zespołu Szkól Techniczno-Weterynaryjnych w Trzcianie zorganizowano ''Popołudnie z kawą''. Mieszkańcy internatu oraz zaproszeni goście mieli okazję delektować się kilkoma rodzajami kawy.
Naszymi ekspertami od kawy byli Agnieszka i Marek Pokrzywa właściciele sieci klepów z kawa z Rzeszowa. Ciasteczka na spotkanie zakupili E. Pyska, G.Kwaśniewska, A. Sanecka i B. Świstara. Pomysłodawcą i organizatorem imprezy była pani Pedagog. Można było posłuchać Bacha (Coffee Cantata) i pośpiewać o kawie z rana przy akompaniamencie Michała Muchy z II TB. Wystrój sali przygotowała pani pedagog z uczennicą Madzią Hudelą IV T. Inż.
Co my wiemy na temat kawy?
Jean Jacques Rousseau powiedział ''Ach to są perfumy , którymi się rozkoszuję, gdy parzę kawę obok mojego domu, spieszę otworzyć drzwi by wpuścić cały aromat''.
Kawa jest napojem sporządzonym z palonych, a następnie zmielonych lub poddanych instantyzacji ziaren kawowca, zwykle podawana jest na gorąco. Pochodzi z Etiopii, w Europie pojawiła się ok. XVI wieku. W Polsce pojawiła się po bitwie pod Wiedniem w 1683 r. Uprawa kawy wymaga odpowiednich warunków klimatycznych (subtropikalny oraz równikowy). Na świecie istnieje wiele gatunków kawy, ale jednym z najbardziej wyjątkowych jest kawa luwak (kopi luwak) - najdroższa kawa świata, której kilogram kosztuje nawet 4 tyś. zł.
Większość naukowców zaleca spożywanie tylko do 3 filiżanek dziennie. W przypadkach wypijania większej ilości mogą wystąpić w organizmie skutki negatywne.
Sherlock Holmes powiedział ''Nic tak nie stymuluje komórek mózgowych jak filiżanka kawy''.
Pozytywne właściwości
Według niektórych badań kawa pita w umiarkowanych ilościach posiada pewne pozytywne właściwości.
ˇ Polepsza pamięć krótkotrwałą
ˇ Dotlenia organizm, przez co ułatwia koncentrację
ˇ Przyśpiesz metabolizm
ˇ Zwiększa efektywność środków przeciwbólowych
ˇ Jest głównym przeciwutleniaczem w diecie osób spożywających niewiele owoców
i warzyw
ˇ Polepsza perystaltykę jelit.
Negatywne właściwości
Badania wykazują także negatywne skutki picia kawy.
ˇ Podobnie jak herbata wpływa na żółkniecie zębów i może prowadzić do próchnicy
ˇ Spożycie zbyt dużej ilości kawy może wywołać uczucie nerwowości, niepokoju
i rozdrażnienia (tzw. "zdenerwowanie kofeinowe").
ˇ Ze względu na swoje właściwości pobudzające u większości ludzi utrudnia zasy-
pianie (u nielicznych występuje efekt przeciwny).
ˇ Nieznacznie zmniejsza płodność zarówno u mężczyzn jak i u kobiet.
ˇ Kawa może zwiększać prawdopodobieństwo ataku serca u osób o wolniejszym metabolizmie (posiadających gen spowalniający detoksykacje kofeiny w wątrobie) nawet o 133% w przypadku picia powyżej 4 filiżanek dziennie. Wspomniany gen posiada 54% osób uczestniczących w badaniu.
ˇ Spożycie dużej ilości kawy może zwiększyć prawdopodobieństwo wystąpienia lub nasilenia niektórych chorób serca.
Poniżej zamieszczamy zdjęcia z przebiegu ''Popołudnia z kawą''.
Ludwika Oleksak
![]() |
![]() |
![]() |
Zobacz więcej zdjęć - TUTAJ